Век хармонике – Албум „Acc++ca” Рафала Луца

Представићемо албум Рафала Луца на којем су објављене композиције за хармонику и електронику савремених пољских аутора

Млади пољски виртуоз Рафал Луц рођен је 1987. године у Вроцлаву, а дипломирао је на Краљевској музичкој академији у Лондону и Музичкој академији Карол Липински у Вроцлаву, где тренутно ради као асистент. Концертну каријеру започео је са свега девет година, а са Филхармонијом из Вроцлава имао је први солистички наступ у петнаестој години. Редовно наступа са Симфонијским оркестром Би-Би-Сија, Лондонском Синфонијетом, Плесном компанијом Рамберт и другим ансамблима.

Са албума на којем су објављене композиције за хармонику и електронику, сада ћете чути остварење под називом Акант Павела Хендриха из 2014. године. Наслов дела реферира на име медитеранске биљке акантус, у народу познате као матруна, чији су листови део декорације на коринтским стубовима. Међутим, Хендрихова намера није била покушај преношења визуелних искустава на музичко дело већ су га необични облици листова подсетили на сложену тесктуру у првом делу композиције.

На почетку емисије чућете композицију Акант за хармонику и електронику Павела Хендриха коју ће извести Рафал Луц и аутор. Одмах потом чућете и композицију под називом neath me, itch! за хармонику и фидбек Миколаја Ласковског из 2014. године. Комад се бави законима кретања звука и односом два извора звука. Повратна информација се, према речима аутора, не третира као физички феномен, већ је замишљена као формални модел. Следе Четири игре и прелудијум Славомира Купчака у интерпретацији Луца коме је ово дело из 2014. године и посвећено. Последња композиција коју ћемо емитовати је Бетелгез Михала Моца из 1999. године. Основу дела чини дванесеттонски низ и његове варијације, које међутим, нису додекафонске. Аутор је направио мале 'ћелије' различитих карактера које користи у дужим пасажима. За ову композицију Моц је 2000. године добио прву награду на Такмичењу Анд жеј Пануфњик у Кракову.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво