Рефлексије

Гордана Ђерић: Нелагодност у језику

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ, у четвртак 13. и петак 14. децембра, можете слушати текст Гордане Ђерић „Нелагодност у језику" који ће као предговор њеној новој књизи „Речник сувишних речи" бити штампан почетком наредне године.

Ауторка нас уводи у Речник сувишних речи, антрополошку студију која по њеним речима није само збир реакција на кварење језика као општег добра, као што није ни само попис речи које су изгубиле уверљивост или су сумњивог, нејасног смисла. Наиме, осим тога што је одговор на смањену осетљивост за језичка питања, рутину и недомишљеност често изговорених речи, Речник тематизује и реалност и прилично говори о систему који опстаје на таквом језику.

Гордана Ђерић у тексту наводи да иако се појам нелагодност у језику односи пре свега на неспоразум између конвенционалног и контекстуалног значења, који је резултат практичног изневеравања смисла одређене речи, њене неодрживости у датим околностима, он је неодвојив од општег незадовољства, у коме је криза логоцентризма (у смислу пораза речи у објашњењу света, као и пораза вредности и хијерархија које је логоцентризам произвео) сам врх леденог брега.

Чита Душица Мијатовић.
Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво