Грамофонија – Остварења Беле Бартока

Репродукујемо албум са снимцима Виолинског концерта и Рапсодија за виолину и оркестар број 1 и 2 у интерпретацији чланова Симфонијског оркестра из Будимпеште под управом Ервина Лукача и Јаноша Ференчика уз суделовање солисте Денеша Ковача. Плочу је објавила продукцијска кућа „Хунгаротон" 1971. године.

Ова плоча је објављена као девето издање у оквиру монументалне едиције мађарског националног издавача, посвећене стваралаштву Беле Бартока. Албум је снимљен на две локације - виолински концерт је забележен у реформаторској цркви на тргу Тороцко у Будумпешти, док су рапсодије реализоване у студијима Хунгаротона. Техничку екипу је предводио Андраш Секељ, искусни продуцент коме је поверена реализација више издања у овој серији, док су за снимање били задужени Ласло Чинталан и Јанош Лукач. Имена ових сниматеља се могу наћи на плочама још са краја педесетих, те не изненађује помало конзервативан приступ снимању са транспарентно раздвојеним солистом и оркестром. Међутим, то није превише утицало на квалитет записа који одају велику пажњу са којом су мађарски сниматељи приступали детаљима, нарочито у деоници солисте Ковача, чије су интерпретације богате веома деликантим динамичким контрастима.

У монографској едицији су сви омоти плоча засновани на једној од Бартокових фотографија из различитих периода живота. Омот овог винила садржи приказ мађарског композитора из 1936. године, док су остали детаљи универзални за сва издања из едиције, са обимним пратећим текстом на чак четири језика - мађарском, немачком, енглеском и руском. Текст је написао тада млади диригент Јанош Ковач који је у више наврата током своје каријере тумачио Бартокове партитуре. Значајно је поменути да је ово идање чак два пута добило Grand Prix du Disque и до данас остало једно од најзначајнијих када је о Бартоковим делима реч.

Аутор Милан Милојковковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво