Имагинарни пејзажи

Представићемо нумере са два овогодишња остварења америчког електроничара Рафаела Антона Ирисарија „Железница која ишчезава” и „Сиримири”, која су објављена за кућу Umor Rex.

Рафаел Антон Ирисари је амерички композитор и мултимедијални уметник који истражује свет атмосферичних звучних визија елегичне, постминималистичке амбијенталне електронике.

Сиримири на баскијском језику значи ситна киша, ромињање. Нумере су испуњене фином, меланхоличном измаглицом и фокусирају се на туговање као чину тихог отпора и побуне. У нумери Mountain Stream коју ћете прво чути гостује Тејлор Џордан, док Карл Халтгрен учествује у наредној нумери Sonder. Ирисари у свим нумерама истражује, естетику Брајана Ина, репетитивност која никада није иста, у својој снажно потцртаној временској димензији протока и нестајања.

Албум Ferrocaril Desvaneciente или Железница која ишчезава инспирисан је ноћним путовањем возом кроз Шпанију и конструише једну врсту приче без речи, како то Ирисари каже - лирике без стихова. Све нумере поседују репетитивне лупове и дискретне битове, који као да сугеришу амбијент воза, односно указују на заједнички звучни омотач, метафору истог исходишта свих нумера. Ирисаријева намерa је била да све четири нумере са албума у идеалној ситуацији могу да се пусте као двадесетдвоминутни луп, а не као одвојене нумере, што ћемо ми у емисији и учинити. На тај начин, наративна црта музике долази до изражаја, а слушалац бива уроњен у неку врсту апстрактног звучног филма, у којој се слободне асоцијације нижу на црном платну, уз помоћ соничних трагова, осветљења и индикација.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво