Теоријски профили

Карло Гинзбург – историчар и „ђаволов адвокат”

У емисији ТЕОРИЈСКИ ПРОФИЛИ доносимо превод интервјуа који су с познатим италијанским историчаром Карлом Гинзбургом 2003. године водили Шарл Илуз и Лоран Видал. Текст је преузет из 58 броја часописа Genèses.

Још од свог раног дела Ноћне битке (1966), Карло Гинзбург се предано бави истраживањима на пољу микроисторије, а хеуристичко богатство његових радова можда најбоље илуструје изузетна студија Сир и црви, објављена 1976. године. У многим својим књигама - на пример, Вештичији сабат (1980) - он систематски разматра односе између историје и морфологије, наглашавајући когнитивне импликације ове аналитичке тензије. Такође, минуциозно анализира модалитете знања у историји, од статуса доказа и питања историјске истине, до ефеката дистанцирања актера или посматрача у односу на историјска сведочанства.

Разговор који су с Гинзбургом у Болоњи водили Шарл Илуз и Лоран Видал односи се на нека од кључних места у његовој истраживачкој каријери. Евоцирајући сусрете и књиге које су одредиле његов развојни пут историчара. Процењујући изазове микроисторије, не заобилазећи главне карактеристике свог приступа, Гинзбург се осврће на многе важне важне расправе у којима је учествовао, као и на отворена питања која неизбежно произлазе из његових радова.

Превод с француског: Сузана Бојовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи