Грамофонија

Албум са снимцима композиција Јоханеса Брамса, Клода Дебисија и Ивана Јевтића у интерпретацији виолончелисткиње Ксеније Јанковић и пијанисткиње Наде Кецман. Емитоваћемо записе са плоче коју је објавила наша продукцијска кућа 1981. године.

Време реализације овог албума се подудара са веома значајним периодом у животу наше виолончелисткиње, у којем је постала добитник прве награде на конкурсу „Гаспар Касадо" у Фиренци, као и признања „Лино Филипини" за најбољу интерпретацију Брамсове музике. У том смислу, прва страна албума је посвећена Сонати за виолончело и клавир овог немачког аутора, док је на другој страни дело истог жанра Клода Дебисија, изведено на концерту у сали Коларчеве задужбине, 26. октобра 1981. године. Овој целини додат је снимак „Прекинутих мелодија" Ивана Јевтића, који није забележен истом приликом те одскаче од атмосфере већег дела албума, иако нема значајнијих квалитативних одступања. Снимке са „Коларца" је забележио Радован Матић, док је запис Јевтићевог комада реализовао Слободан Младеновић.

Треба поменути да, и поред тога што је реч о значајним снимцима и вредном документу о успесима домаћег извођаштва, подаци на плочи нису пажљиво одштампани, те поред грешака у називу ставова, непотпуни су и подаци о трајањима снимака. Ово иначе није честа појава са ПГП-овим винилима и донекле квари утисак о веома занимљивом издању, чији је омот израдио Иван Ћулум на основу фотографије Душана Милијића.

Аутор Милан Милојковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара