Мајстори барока

Виолинске сонате из опуса број 1 Ђованија Батисте Сомиса.

Италијански виолиниста и композитор Ђовани Батиста Сомис рођен је 1686. године у Торину. Са само десет година ступио је у службу Војводе Виторија Амедеа Другог од Савоје, који му је помогао да оде у Рим, где се образовао код Арканђела Корелија. Током боравка у том граду уживао је заштиту кардинала Отобонија, којем је потом посветио свој опус број 4. Вративши се у Торино, 1706. године, наставио је да ради у дворском оркестру, прво као вођа деоница виолина а потом и као капелмајстор. Од 1737. па до 1757. година деловао је и као музички и сценски управник Краљевског театра у том граду. Једно време боравио је и у Паризу, где је учествовао на Духовним концертима. Бавио се педагошким радом веома успешно, а његови ученици били су Жан-Мари Леклер старији, Гаспар Фриц, Феличе Ђардини и многи други. Умро је у Торину, 1763. године.

Из опуса Ђованија Батисте Сомиса остало је сачувано девет збирки соната за два или три инструмента, неколико концерата, симфонија и инструменталних комада и једна вокална композиција.

Сонате за виолину из опус број 1 које представљамо у емисији објављене су 1717. у Амстердаму. Написане су у три става, са уводним Адађом након чега следе два брза става. Ова дела откривају богатство музичке изражајности и разноврсности стваралачког језика Ђованија Батисте Сомиса. Карактерише их кантабилан израз, са назнакама галантног стила, у којем је комбиновао елементе француске и италијанске музике, као и изражене хармонске прогресије, које су биле у фокусу његовог интересовања.

Уредница Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи