Музеј звука

Миса „O Quam Glorifica” Роберта Ферфакса

Чућете како ансамбл Кардиналова музика под управом Андрјуа Карвуда изводи мису Роберта Ферфакса, једног од најцењенихих музичара свог доба чија су дела служила као узор и била извођена више од сто година након ауторове смрти.

Ферфакс је рођен 1464. године, а први сачувани биографски подаци о овом аутору потичу из 1497, када је постао члан Краљевске капеле. Универзитетске дипломе стекао је на Кембриџу и Оксфорду, а затим је као певач учествовао на свим значајнијим церемонијалним дешавањима династије Тјудора - од сахрана Едмунда, сина Хенрија VII, а потом и самог монарха и његове жене Елизабете, до крунисања Хенрија VIII и чувеног сустрета поглавара Енглеске и Француске на такозваном „Пољу златног платна" 1520. године. Хенри VIII, који је и сам био добар музичар, веома је ценио Ферфаксов таленат и богато је награђивао композитора током последњих деценија његовог живота. Роберт Ферфакс је умро 1521, у својој 57. години.

Чини се да је Ферфакс већ у својим тридесетим годинама уживао велики углед међу савременицима, будући да су његове композиције увршћене у Песмарицу из Итона, као и Песмарицу из Киса у којој се налазе први сачувани примерци Ферфаксових миса. Укупно је до нас стигло шест миса, два Магнификата, тринеаст мотета, 9 вишегласних песама и два инструментална комада. Миса коју ћете слушати у вечерашњој емисији О Quam Glorifica, била је Ферфаксов музички докторат. Као што је уобичајено за мисе енглеских аутора, овом ординаријуму недостаје став Кирије, уместо кога иде грегоријански напев Orbis factor.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се