Век хармонике – Композиције Свен-Инга Коха

Представићемо композиције за соло хармонику и камерне саставе немачког аутора Свен-Инга Коха: Од љубави до линије, број 3, Папирни комадићи, Ознек и Купола

Свен-Инго Кох рођен је 1974. године у близини Келна, студирао је композицију, електронску музику, клавир и музикологију у Есену, Сан Дијегу и Стенфорду. Његова музика се изводи широм света на фестивалима као што су: Бијенале у Минхену и Лиону, Музика вива, Дани нове музике у Дрездену и Хелсинкију, а интерпретирали су је ансамбли попут Симфонијског оркестра Баварског радија, Симфонијског оркестра Токија, Ансамбла Модерн. Са штутгартским ансамблом са савремену музику Асколта компоновао је саундтрек за апстрактни експериментални филм Валтера Рутмана из 1920. године који је неколико пута приказиван на немачкој и француској телевизији.

Главни аспект компоновања Свен-Инга Коха је коришћење хетерогеног материјала и изразито слободно третирање деоница. Он свесно експериментише са тензијом која настаје трењем ових сукобљених елемената, покушавајући да их приближи и преведе на језик инструмента. Називи појединих композиција: Дисонантне монтаже или Трансформације сугеришу ове поступке. По речима критичара, Кох се заправо креће по танкој линији између бесмислице и жеље за јединством и хармонијом.

На почетку ћете чути остварење под називом Од љубави до линије, број 3 из 2017. године. Широким спектром звукова аутор је заправо усмерио пажњу на микротоналне структуре. Врцаво, гротескно, али истовремено грубо и помало претерано - речи су немачког композитора Гордона Кампеа о овом делу. Следи одломак из композиције Папирни комадићи у интерпретацији чланова оркестра Зевс из Охзенхаузена и хармоникашице Ане Марије Хелшер. Диригује Манфред Шрајер. До краја емисије чућете још и остварење Ознек за соло хармонику истог аутора, у тумачењу Клаудије Будер, као и композицију Купола. Свирају чланови ансамбла Кланг-веркштат из Вајмара и хармоникашица Клаудија Будер.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи