Музика света – 15. Етнофест на Палићу

Снимак концерта израелског дуа који чине басиста Јоси Фајн и бубњар Бен Ајлон, одржаног 22. јуна ове године на Великој тераси на Палићу. Гост на концерту био је Лиор Романо, који је музицирао на синтисајзеру.

Јоси Фајн, басиста и продуцент, добитник Греми награде, претходних тридесет година радио је са многим познатим музичарима као што су Дејвид Боуви, Лу Рид, Гил Еванс, Брајан Ино, Вје Фарка Туре и други. Током своје каријере живео је и радио на свим континентима, а 1995. године вратио се у Израел где и данас живи. Пре три године са бубњарем Беном Ајлоном, формирао је дуо који потписују као Музика из Плаве пустиње. У овом саставу Фајн је бас гитару заменио микротонском варијацијом гитаре, која му омогућава извођење арапске музике.

Бена Ајлона критика назива иновативним бубњарем, који је претходних година наступао на Етнофесту. Ове године представио се чвршћим, масивним звуком племенских бубњара на посебно прављеном, хибридном сету бубњева.

Музика дуа Фајн-Ајлон звучно приказује регион Израeла и Палестине, а осим арапског звука њиховим нумерама доминирају и северно-афрички ритмови као и гнава музика - комбинација подсахарске, берберске и арапске ритуалне музике. Све то, Фајн и Ајлон инкорпорирали су у популарне жанрове као што су даб, реге и тренс. Репетативне хипнотичке мелодије и ритмови, по речима критике, воде слушаоце дубоко у пустињу, међу дине и оазе.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара