Грамофонија – Леополд Стоковски диригује дела Ј. С. Баха

Репродукујемо албум са снимцима чланова оркестра Чешке филхармоније под управом Леополда Стоковског. Емитујемо записе са плоче коју је објавила продукцијска кућа Супрафон 1977. године.

Чехословачки национални издавач је до средине седамдесетих година, захваљујући понуди на међународном тржишту, ушао у тржишну трку са компанијама као што су Дојче грамофон, Мелодија, Ар-Си-Еј и други. Иако су испрва инострану публику привлачили пре ценом него квалитетом, постепено су се у Супрафоновим каталозима почела јављати и велика имена светких концертних сцена, на винилима врхунске израде и адекватне пратеће опреме. Управо се издање које вечерас емитујемо може тако описати, с обзиром на то да је реч о веома успешном албуму Леополда Стоковског, реализованог у чешкој продукцији. Плоча је снимљена 7. и 8. септембра 1972. године у Супрафоновом студију у „Кући уметника", а снимак су реализовали Милослав Кулхан и гост из британске Деке, Артур Лили. Иако је Кулхан био искусан сниматељ, Лили је ипак био култна личност дискографског света, чија је каријера започела још пре рата, те је његово присуство на снимању гарантовало запис изузетних карактеристика. Продуцент Здењек Захрадник је такође имао сарадника из Енглеске, Рејмонда Фјуа који је за Лондон рекордс реализовао више десетина албума, углавном са џез и популарном музиком. Значајно је поменути да је Захрадник био и композитор, који је у овом периоду био окренут неокласичном изразу, док је као продуцент најчешће сарађивао на плочама са делима из 18. и 19. века.

Програмски коментар на овој плочи написао је чехословачки музиколог др Милош Покора, који је био и главни и одговорни уредник Супрафона. Његови текстови се налазе на више од сто педесет издања ове куће, а био је на различите начине укључен у снимање већине албума са уметничком музиком које је Супрафон објавио током седамдесетих и осамдесетих година. Омот је дело Милослава Зачека, једног од редовних сарадника овог издавача, док је фотографије забележио Павел Ваха, познат као аутор чувених документарних приказа са протеста 1968. године.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво