Стваралаштво Луј-Емануела Жадена

У последњој емисији циклуса који приређујемо поводом 250. годишњице рођења француског композитора Луј-Емануела Жадена слушаћете и концертантна остварења његових савременика, Франсоа Девијена и Јасанта Жадена.

Франсоа Девијен, рођен је 1759. године у Жуенвилу у Шампањи, а радио је као флаутиста, фаготиста и композотор у Паризу. Као аутор запажених опера, Девијен се, попут Луј-Емануела Жадена, придружио реду професора париског Конзерваторијума од његовог самог оснивања 1795. године, и то као професор флауте.

Луј-Емануел Жаден је аутор четири клавирска концерта, од којих су три сачувана, а последњи, четврти, у де-молу, написао је 1811. године, када је предавао клавир на париском Конзерваторијуму. Његова каријера није била ометена полтичким променама услед рестаурације династије Бурбона: иако је напустио Конзерваторијум 1816. године, годину дана раније постао је капелмајстор на двору у Версају, а 1821. године уручен му је орден Легије части. Жаденово писмо за клавир показује утицај Муција Клементија и Никола-Жозефа Илмандела, као и интимно познавање инструмента који се и даље развијао, а био је и један од првих композитора који су у партитури означавали употребу левог, una corda педала.

Брат Луја-Емануела Жадена, Јасант Жаден, такође је био професионални пијаниста и професор клавира на париском Конзерваторијуму. Осам година млађи од Луј-Емануела, Јасант је окончао свој живот са само 24 године, али је у свом опусу већ изградио зрелост музичког израза. У његова најуспелија дела убрајају се клавирски концерти, које одликује концизна форма, као и инвентивна решења на плану односа солисте и оркестра.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи