Имагинарни пејзажи

У вечерашњој емисији представићемо остварења Рајнера фан Хаута, холандског пијанисте и експерименталног композитора. Чућете нумере са његовог најновијег албума „Igitur Carbon Copies”, као и издања из 2016. године „Paths of Errant Gaze” који су објављени у продукцији куће Hallow Ground.

Рајнер фан Хаут је завршио студије клавира на Академији Франц Лист у Будимпешти и на Краљевском конзерваторијуму у Хагу. Познат је као уметник који је први извео дела Роберта Ешлија, Шарлемања Палестајна, Јаниса Кирјакидеса, Валтера Маркетија, Алвина Карена и других. Такође, сарађивао је и са Франсиском Лопезом, Мишелом Пизаром, Џоном Кејџом, Алвином Лусијеом, Ликом Фераријем и другима. Од најранијих дана Фан Хаут се интересовао за звучне могућности магнетофонских трака, радија и гудачких инструмената. У основи свега је његово вишедеценијско уметничко настојање да истражи оне музичке параметре који се опиру прецизној нотацији као што су звучна боја, простор, материјалност инструмента, спољашњи звуци или бука.

Најновији албум Igitur Carbon Copies Фан Хаут је објавио 16. новембра за швајцарску кућу Hallow Ground. Ово остварење је базирано на незавршеној готичкој причи Игитур Стефана Малармеа из 1869. године. У нумерама чујемо глас Дејвида Тибета који чита текст, окружен белим шумом, сигналима, звуком статике радио таласа и другим звуцима. С времена на време звучна слика стиже до амбијенталног умирења, да би се поново развила у несвакидашњи, халуцинаторни звучни плес радиофонског квалитета.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво