Век хармонике

Милош Миливојевић: албум „Accord for Life: Класична хармоника”

Представићемо дебитантски албум Милоша Миливојевића, који је под називом „Accord for Life: Класична хармоника” објављен 2. новембра 2018. године.

Милош Миливојевић рођен је у Крагујевцу, где је завршио средњу Музичку школу као ђак генерације, у класи реномираних професора Радомира Томића и Војина Васовића. Године 2002. постао је стипендиста Краљевске музичке академије у Лондону, а две године касније почео је да наступа као једини представник Академије на церемонијалним свечаностима краљевске породице на Универзитету у Лондону. У звање сарадника на Краљевској музичкој академији именован је 2014. године, када је од ове високошколске установе добио и признање за допринос култури и стваралаштву у својој професији.

Милош Миливојевић наступа као солиста и члан камерних састава од којих се издвајају Лондон танго квинтет, ансамбл Космос, дуо Акорд и worl music састав Паприка. Активно сарађује са композиторима и до сада је извео више од четрдесет светских премијера дела за соло хармонику и камерних композиција. Издвајају се светске премијере композиција британских аутора Ентонија Гилберта, Патрика Нана као и британска премијера Секвенце за хармонику италијанског композитора Лучана Берија.

Од почетка професионалне каријере британска критика издваја Милоша Миливојевића као талентованог уметника, који својим интерпретацијама показује да је „неустрашив" виртуоз, а неке позитивне критике објављене су и у угледним дневним листовима Индипендент, Гардијан и Тајмс.

Дебитантски албум овог хармоникаша, који је објављен 2. новембра 2018. године, критика је означила као бриљантно остварење и „ураган" инвентивности. Миливојевић своју свестраност, која је још једном дошла до изражаја, овог пута приказује кроз репертоар од барокне до савремене музике. Изузетном виртуозношћу и јасном динамичком експресивношћу, у делима Скарлатија, Баха и Мендлсона, успева да дочара звук оркестра и оргуља.

Са албума Accord for Life: Класична хармоника Милоша Миливојевића слушаћете Сонате Доменика Скарлатија, и то у де-молу, Еф-дуру и фис-молу. Потом Корал и варијације из Сонате за оргуље у де-молу Феликса Менделсона, као и свиту Пет погледа на живот затвореника у гулазима Виктора Власова. Ово је једно од дела у којима Власов звучно описује Стаљинове гулаге и страдање руског народа, док су нека директно инспирисана књигом Архипелаг Гулаг, руског нобеловца Александра Солжењицина. До краја емисије чућете још и остварења Изнутра Франка Анжелиса и Увод и Тарантелу опус 43 Пабла де Сарасатеа.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи