Предавања

Горан Максимовић: Књижевна својства Вуковог Српског рјечника

У емисији ПРЕДАВАЊА можете слушати снимак излагања Горана Максимовића „Књижевна својства Вуковог Српског рјечника”, које је одржано као уводно предавање на скупу „Наука и савремени универзитет” 10. новембра у на Филозофском факултету у Нишу.

Једно од основних обележја Српског рјечника из 1818. године јесте његов енциклопедијски карактер, по чему се разликује од уобичајених лингвистичких речника. Уз дате појмове врло често следе читаве приче о његовом пореклу и употреби, при чему се могу се уочити четири значењска нивоа: митолошки или прасловенски, прехришћански или пагански, хришћански и оријентални. Како је писао Миодраг Поповић, ово дело је прави летопис књижевних жанрова - у њему се налазе четрдесет две шаљиве приче, пословице, загонетке, легенде, описи и објашњења појединих обичаја и тако даље, од којих ће у овом излагању Горан Максимовић многе и навести.

Будући да је енциклопедијског карактера и високе књижевне вредности, Ријечник је послужио као инспирација и узор некима од наших најзнаменитијих писаца, на пример, прма мотивима које је Вук Караџић навео о смрти Марка Краљевића, Јован Стерија Поповић је написао драму Сан Краљевића Марка, а Радоје Домановић сатиру Краљевић Марко по други међу Србима. Од савремених писаца познато је да је Милорад Павић тврдио да је Хазарски речник написао по узору на Вуков Српски рјечник, а сличан је случај и са романом Семољ гора чији је аутор Миро Вуксановић.

Излагања осталих учесника овог научног скупа, можете пратити четвртком, а у сутрашњој емисији говориће Миодраг Јовановић о теми „Појава и моћ Вуковог Рјечника из 1818. у оценама знаменитих књижевника и лингвиста".

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво