Имагинарни пејзажи

Представићемо најновији албум Јанека Шефера „What Light Is Tell Us Nothing”, који је 11. новембра објавила дискографска кућа Temporary Residencе.

Јанек Шефер, у току своје дугогодишње каријере, успева да створи звучни свет препознатљив по свом непатвореном и отвореном ставу да електронска музика у себи носи велики афективни потенцијал, могућност радосних усхита и соничног туговања, непредвидљивост детаља и монументалност форме. Он то спроводи у музичком току сазданом од одабраних семплова – говорне природе, прецизних теренских снимака и амбијенталних структура који се сједињују у дигиталне колаже или дигиталне детаљне и насељене звучне фреске.

Албум What Light Is Tell Us Nothing је састављен у потпуности од елемената албума Cuckooland Роберта Вајата, из 2003. године који је тада часопис Wire прогласио за албум године. Вајат је Шеферу дао дозоволу да уради ову „реимагинацију" његовог остварења, а по поруџбини Sounds New фестивала у Кентеберију. Нумере су створене уз помоћ Шеферовог custom-made „дуплог" грамофона, педала са ефектима и компјутера. На фестивалу је дело представљено као вишеканална радио инсталација, а на албуму то је прва наслова нумера, после које следи седам нових композиција, односно постскриптум о новоосвојеном простору слободе. У својој природи, ове нумере имају кинематографску ауру – започињу цитатима из филмова, чују се гласови великих глумаца попут Џона Гилгуда, али и модификовани, пулсирајући семплови источноевропске народне, вокалне и хорске музике. На тај начин, настаје необична асоцијативна мрежа звучних и личних идентитета, заиграна и упитана, на размеђи између дигиталне археологије и носталгије изазване сталним брисањем прошлости коју спроводи данашњи свет.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи