Музеј звука

Снимак наступа ансамбла Gli Angeli на Фестивалу ране музике у Утрехту, одржаног 30. августа ове године у градској Катедрали.

Швајцарски ансамбл Gli Angeli основан 2005. године и предвођен Стефаном Маклаудом, на концерту чији снимак репродукујемо, одабрао је програм који су у потпуности чинила дела Жоскена де Преа – мотет Praeter rerum seriem, псалм Miserere mei, као и миса Malheur me bat – односно Несрећа ме спопала.

Ова миса-пародија једно је од најпознатијих Жоскенових дела, а написана је на тему мелодије која је била изузетно популарна у своје време. Ипак, данас је оригинална трогласна шансона изгубљена, те није сачуван ни комплетан текст нити име њеног аутора, мада се претпоставља да је то био Албертинус Малкур. Оригинална мелодија је компонована у ретко коришћеном фригијском модусу, који започиње полустепеним интервалом, те стога захтева мање очекивана хармонска решења, а проблематичан је и акорд на доминанти који би стварао забрањени интервал тритонуса. Ова ограничења су, чини се, била прави изазов за Жоскена де Преа, који се поред инвентивних хармонских решења, поигравао и са самим кантус фирмусом – тако се у Глорији он износи у целости два пута, али су сегменти испарчани и помешани, док је посебно комплексан имитациони и канонски рад у завршном, шестогласном Agnus Dei-у.

Уредница емисије Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво