Век хармонике – Красимир Штерев

Вечерашња емисија посвећена је интерпретацијама бугарског акордеонисте Красимира Штерева

Красимир Штерев је студирао у Грацу, а потом и у Данској, где је био стипендиста Данске краљевске музичке академије. Његовом уметничком развоју значајно су допринели уметници и педагози попут Моунса Елегарда, Џејмса Краба и Георга Шулца. Од 2003. године Красимир Штерев је стални члан ансамбла за нову музику Клангфорум из Беча, а сарађивао је и са Бечком и Лондонском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Беча, као и ансамблима Контрапункт, МузикФабрик и трио Амос. Његова ангажовања, осим поменутих, подразумевају и учешће у позоришним о плесним продукцијама, као и пројектима намењим деци. Године 2015. преузео је класу хармонике на Високој школи за музику и театар у Минхену.

Попут већине колега, Штерев је посвећен превасходно извођењу савремене музике, али и сарадњи са ауторима у циљу проширења оригиналног репертоара за хармонику. У том смислу, за потребе појединих композиција у којима аутори истражују сонористичке могућности инструмента, Красимир Штерев је конструисао четврттонску хармонику којом може да истакне њене проширене тоналне могућности.

У емисији ВЕК ХАРМОНИКЕ чућете композицију Флукс - Љубљански концерт број 1 младе словеначке ауторке Нине Шенк. Ово дело настало је 2016. године као плод сарадње композиторке са члановима аснамбла Клангфорум из Беча, а моделовани су на основу Бранденбуршких концерата Јохана Себастијана Баха. Концерт Флукс је истовремено миран, процесуалан и виртуозан, апстрактан и поетичан, везан за преседее савремене музике и у јасном дијалогу са прошлошћу.

Следи композиција Руке. Стереос коју је италијански композитор Перлуиђи Билоне написао 2009. године за Красимира Штерева. До краја емисије чућете и композицију Прозори и поморанџе бугарског аутора Петера Керкелова. Дело је настало 2017. године као поруџбина Фестивала Аполонија из Бугарске, а као инспирација, композитору је послужила песма Прозори Гијома Аполинера. Он је покушао да уланча различите музичке слике, на начин на који су уланчани призори на платнима Робера Делонеа, коме је Аполинерова песма Прозори посвећена.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво