Оперска сезона Еурорадија 2018/19

Савериo Меркаданте: Браво

Снимак опере „Браво" Саверија Меркадантеа, забележен 27. октобра у оквиру фестивала у ирском граду Вексфорду посвећеног извођењу мање познатих и заборављених дела романтичарског оперског репетоара. Главне улоге тумачили су: Рубенс Пелицари као Браво, чије је име Карло, Алесандро Лучано као Пизани, Густаво Кастиљо као Фоскари, Симон Мехлињски као Луиђи, Екатерина Баканова као Виолета, Јаско Сато као Теодора, Жозе де Еса као Капело, Тони Нежић као Марко, Ричард Шафри као гласник и Јоана Пипелеа као Микелина. Хором и оркестром Оперског фестивала у Вексфорду дириговао је Џонатан Брандани.

Опера Браво, једно од најважнијих дела из зрелог свтаралачког периода Меркадантеа, написана је на либрето Гаетана Росија и Марка Марчела, базираног на комаду Венецијанка Огиста Анисе-Буржоаа, у којој су пак искоришћени мотиви из романа Браво Џејмса Фенимора Купера. Премијера је уприличена 8. марта 1839. године у миланској Скали, а потом је често извођена у широм Италије и Европе.

Ово је и једна од музички најинтересантнијих опера Саверија Меркадантеа. Музичка структура показује покушај да се споје различити елементи италијанске опере раног XIX века како би се добио спојенији и прокомпоновани музичко-драмски ток. Успех који је доживела у Скали сигурно је имао утицаја и на младог Вердија, а он је можда најјаснији из поређења лика Спарафичилеа из Риголета са насловним ликом Меркадантеове опере. У овом делу такође срећемо релативно смањен број соло арија спрам бројних дуета и ансамбала. Поред тога имамо и дуете за два сопрана, односно за два тенора који поседују како изузетну кантилену, тако и драмски сукоб. Меркаданте је био даровит мелодичар и врло прецизан композитор који је тражио од извођача да се придржавају партитуре, како се не би губило на драмском ритму и ефектима.

Опера се дешава у Венецији током XVI века. Насловни јунак, Браво, је човек којег муче греси прошлости јер је давно у наступу љубоморе убио своју жену. Оптужен, неправедно додуше, да је направио заверу против Венецијанске републике, постаје под принудом плаћени убица Већа десеторице. За то време, његов отац је заточен како би се осигурала његова лојалност. Други јунаци су - Пизани млади човек протеран из Ђенове који тражи своју вољену за коју верује да се скрива у Венецији; ту је Пизанијева вољена Виолета, коју Браво скрива и штити од света, од како ју је спасио од покушаја отмице; ту је и мистериозна Теодора, богата странкиња која живи у Венецији, за коју се испоставља да је Виолетина мајка, али и Бравова жена, коју ипак није убио како је мислио.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи