Музика света - 15. Етнофест на Палићу

Концерт трија Полигон Михаља Борбеља, одржан 23. јуна 2018. године.

Ово је друга емисија из циклуса посвећеног Етнофесту, једном од најзначајнијих домаћих фестивала музике света, који је по петнаести пут одржан на Палићу и у Суботици. Од 2004. године Етнофест се одвија у време јунске равнодневице 21. јуна, чиме организатори обележавају и Светски дан музике. Током постојања угостили су многа позната имена домаће и светске world music сцене, као што су: Михаљ Борбељ, Лајко Феликс, бенд Чалабан, BaBa Zula, Бренцл банда, Istanbul night, Garifuna Collective, Fatima Spar und die Feedom Fries и многе друге. Осим музичког програма, посетиоци фестивала имали су прилике да погледају документарне филмове о светској музици, посете изложбе и учуствују на фотографским, филмским и музичким радионицама.

На фестивалу 2018. године, у четири концертне вечери, наступили су уметници из девет земаља: Србије, Мађарске, Хрватске, Израела, Шпаније, Марока, Италије, Норвешке и Шведске. По речима уметничког директора, Дејана Вујиновића „Етнофест се овај пут води музичким стазама које доносе необичну музику Канарских острва, Сицилије, Сахаре и Блиског Истока, али и музику Балкана и Панонског басена који нас окружује".

У вечерашњој емисији чућете наступ трија Михаља БорбељаПолигон, одржаног 23. јуна 2018. године на Великој тераси на Палићу. Овим концертом је отворено друго вече фестивала. Осим Борбеља, који је свирао саксофон, тарагот, кларинет и бас кларинет, у саставу наступају и Миклош Лукач, којег критика сматра једним од најбољих светских цимбалиста, као и перкусиониста Андраш Дееш који од 2007. године наступа на Етнофесту. Импровизујућа музика трија Полигон богатих је ритмова, ангажује различите правце џеза, фолклорну музику Карпата и Балкана, као и елементе савремене музике. У рецензији аблума који је овај трио објавио 2016. године, на сајту Грамофон пише је да је Полигон добар назив за ансамбл, с обзиром на то да стављају различите жанрове у један референтни систем и да је њихов начин спајања џеза, традиционалне музике и савремених жанрова јединствен.

Уредница емисије Марија Вуковић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво