Научни скупoви

Појам узрочности – говоре Данијела Милинковић и Бранкица Поповић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком сте слушали снимке са 26. Филозофског симпозијума „Појам узрочности" који је, у организацији Српског филозофског друштва из Београда, одржан 15. и 16. септембра у Сремским Карловцима. У деветој, последњој, емисији овог циклуса можете пратити излагање Данијеле Милинковић „Превазилажење проблема узрочности кроз уметност", а потом ћемо емитовати саопштење Бранкице Поповић „Узрочност и манифестација моралних феномена".

Данијела Милинковић настоји да покаже како се кроз уметност, као слободну човекову активност која пружа могућност прекорачивања норми и датости, може превазићи појам узрочности који је владао у неким филозофским традицијама. Наиме, уметнику се отвара могућност да стварност, која је постала одредива и подложна механицистичким гледиштима, пребрази путем своје имагинације. Тај преображај, који показује пут од стварности ка могућностима, немогућ је без уметника и његове слободне игре. Полазећи од античких учења, посебно од Аристотеловог тумачења појмова actualis и dinamis, ауторка показује како уметност, иако слободна, ипак мора остати везана за нужност, нарочито ону коју сусрећемо у природи, те као таква није хаотична игра уметника. Таква нужност је иманентна и везана је за стваралачку потенцију која има потребу да обликује.

* * *

Како запажа Бранкица Михајловић, структура моралног феномена у једном одређеном времену и друштву првенствено зависи од нивоа општег културног стања једног народа, од облика организације живота, начина производње и размене, од друштвеног богатства и обичајности, који се претачу у уметничко, религиозно, мистичко, идеолошко-политичко и научно стваралаштво. Различити морални облици надаље се изводе из реалних односа људског живота, из стварних и истинских потреба човека и друштвених група и, као такви, манифестација су социјалног живота и развоја. Ауторка скреће пажњу на важност оваквих промишљања посебно у временима кризе система универзалних вредности, метафизичких суштина и традиционалних тековина

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи