Савремена српска музика

Кантату „Плава гробница – за српског војника“ за алт, баритон, рецитаторе и камерни ансамбл Ингеборг Бугариновић изводе Зорица Коцић, алт, Слободан Станковић, баритон, Љуба Тадић, рецитатор и Хор флаута под управом Миодрага Азањца.

Композиторка, виолинисткиња и педагог Ингеборг Бугариновић, рођена је у Београду 1953. године, а студије композиције завршила је на Факултету музичке уметности у класи Енрика Јосифа. Још као студент, освојила је Октобарску награду града Београда, а касније и признање Стеван Христић за најбољи дипломски рад, награду Међународног такмичења музичке омладине и Међународну награду Радиотелевизије у Струги. Њене композиције су извођене и снимане у Србији, Великој Британији, Белгији, Канади и Холандији. Тренутно живи у Канади где је посвећена компоновању и подучавању. Говорећи о таленту Ингеборг Бугариновић, њен професор, Енрико Јосиф је навео да је „једна од најснажнијих и најцеловитијих личности млађе генерације коју је уочио".

Опус ове уметнице обухвата дела за различите ансамбле, укључујући и циклус од девет кантата. Сачинила је и бројне транскрипције за репертоар београдског ансамбла Хор флаута, коме је посветила неколико остварења.

Дело које вечерас слушате, засновано је на познатој песми Милутина Бојића, из његове збирке „Песме бола и поноса", инспирисане потресном судбином српских војника који су сахрањивани у водама око оства Видо у Јонском мору током зиме 1916. године, након исцрпљујућег повлачења војске преко Албаније.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво