Музика 20. века – Дезире-Емил Ингелбрешт

Представићемо остварења овог француског композитора и диригента који је живео између 1880. и 1965. године.

Рођен у Паризу, Ингелбрешт је уписао Конзерваторијум где му је солфеђо држао Амброаз Тома. Већ са 28 година дебитовао је као диригент у Театру уметности, где је предводио чак педесет извођења Саломине трагедије Флорана Шмита. У престоници Француске развио је бројна пријатељства са колегама, али је једно од најважнијих било оно са Клодом Дебисијем које је започело када је 1911. Ингелбрешт дириговао хором на премијери Дебисијевог Мучеништва Светог Себастијана. Поред дела Флорана Шмита и Дебисија, Дезире-Емил Ингелбрешт се истакао као ауторитет у тумачењу остварења Мориса Равела и Албера Русела, а био је и члан неформалне уметничке групе Лез Апаш.

Поред каријере диригента, Ингелбрешт је био запажен и као композитор. Најранија остварења, попут пет клавирских свита инспирисаних сценама детињства доживела су и своју оркестарску верзију, која је, додуше, показивала еклектични стил инспирисан радом Фореа и Дебисија.

Представићемо Реквијем, написан током Другог светског рата, једино духовно дело у читавом Ингелбрештовом опусу, као и симфонијске евокације Везле, за солисте, мушки хор и оркестар из 1954. године.

Уредница Сања Куњадић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара