Научни скупoви

Појам узрочности – говори Вишња Кнежевић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком слушате снимке са 26. Филозофског симпозијума „Појам узрочности” који је, у организацији Српског филозофског друштва из Београда, одржан 15. и 16. септембра у Сремским Карловцима. У шестој емисији овог циклуса можете пратити излагање Вишње Кнежевић „Хора и диас (χώρα и δύας)?”.

У свом излагању Вишња Кнежевић разматра појам χώρα у Платоновом дијалогу Тимај, доводећи га у везу са другим комплексним и такође опскурним појмом његове позне филозофије - ἀόριστος δύας (неодређена двојина). Упркос суштинским разликама у њиховим природама и узајамној онтолошкој дистанци - χώρα припада протолошкој равни принципа, док је αόριστος δύας алогички и неухватљиви род бића - ауторка сматра да се они ипак могу довести у везу. Тај увид заснива се на следећим разлозима:

1. и χώρα и ἀόριστος δύας битно се тичу мноштва - ἀόριστος δύας је метафизички принцип утемељења мноштва и неопходни услов његове онтолошке могућности као такве, док је χώρα довољан услов његове појаве као сложеног феномена света;

2. ни χώρα ни ἀόριστος δύας нису независне нити су по себи довољне (у нетехничком смислу термина) за објашњење бића;

3. постоји незанемарљива сличност у организацији (структурна сличности) χώρα-е и ἀόριστος δύας-а;

4. и χώρα и ἀόριστος δύας су у вези са нумеричком уређеношћу бића уопштено, те космоса конкретно.

Циљ Вишње Кнежевић је да понуди трасу за дискусију чије би нас праћење могло додатно приближити овом изузетно сложеном аспекту Платонове филозофије.

Следећег четвртка, 25. октобра, емитоваћемо излагање Душка Прелевића Аристотелово гледање на материјални узрок код раних јонских физичара.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво