Џез

Снимци наступа квартета Кирке Карје и трија Дарифурк – Ермија – Секалди, одржаних 20. априла ове године на фестивалу Jazzahead у Бремену.

Кирке Карја, млада пијанисткиња из Естоније, спада у нову генерацију талентованих европских џез музичарки. Пре четири године добила је награду Естонске џез уније за младе таленте, а тренутно предводи два властита састава. Један од њих је квартет, у коме спаја више различитих модернистичких утицаја у оригиналан ауторски и аранжерски израз. Својим оштрим, одсечним пијанистичким стилом асоцира на Виџеја Ајера, док по типу интеракције клавира и гитаре подсећа и на нишки бенд Eyot. Квартет краси и одличан смисао за драматургију, те надахнута ритам секција која се служи атипичним, неправилним ритмовима.

Бубњар Силвен Дарифурк (Sylvain Darrifourc), саксофониста Мануел Ермија (Manuel Hermia) и виолончелиста Валентен Секалди (Valentin Ceccaldi) су прекаљени музичари са француске и белгијске џез сцене. Њихов израз креће се од интроспективне камерне музике до модерног џеза и авангарде, који поентира и промишљеним односом атипичних инструмената у џез трију. То се нарочито односи на Секалдија који од виолончела не ствара млађег брата џез контрабаса, већ користи све могућности овог инструмента, истражујући његове мелодијске, акордске и колористичке димензије. Преостала двојица музичара долазе до изражаја управо кроз трио где Секадлијев инструмент делује као својеврсно везивно ткиво аранжмана.

Аутор емисије Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво