Грамофонија – Концертантна дела Станојла Рајичића

Репродуковаћемо албум са снимцима концертантних остварења Станојла Рајичића у интерпретацији чланова оркестара Радио-телевизије Београд и Загребачке филхармоније. Слушаћете концерт за клавир и оркестар број 3, а затим и Концерт за фагот, гудачки оркестар и клавир са плоче коју је објавила наша продукцијска кућа 1977. године.

У оквиру серије ПГП-а под називом Савремени домаћи композитори у којој је објављен Рајичићев албум, публиковано је мало дела концертантног жанра. Заправо, плоча коју вечерас емитујемо једина је цела посвећена овом музичком жанру, док је са других албума значајно поменути Партиту концечртанте Миховила Логара и Концертантне епизоде Срђана Хофмана. Самим тим, винил заузима посебно место у овој чувеној колекцији, будући да садржи и интерпретације истакнутих солиста Јурија Букова и Божидара Тумпеја, који нису били често заступљени у нашој дискографији. Буков је у том периоду био чувен широм Европе и његово присуство на албуму свакако привлачи пажњу, док се Тумпејев запис може сматрати раритетним, с обзиром на његов изузетно скроман дискографски опус.

Једна од најуочљивјих одлика ове едиције јесте и то што су снимци објављени у њој сачињени у различитим околностима и са интерпретаторима из различитих делова СФРЈ. То је резултирало разноликошћу продукције, али је са друге стране омогућило увид у стање извођаштва у тадашњој земљи, нарочито када је о савременој музици реч. Тако су се на Рајичићевој плочи нашла тумачења двојице солиста потпуно различитих извођачких концепција, у пратњи оркестара међу којима се, такође, могу уочити одређене особености у приступу делу. Док је Буковљево тумачење засићено пијанистичким маниризмима, Тумпејево виђење Рајичићевог музичког језика је уздржаније и са више фокуса на садржају.

Аутор емисије Милан Милојковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи