Оперска сезона Еурорадија 2017/18

Аулис Салинен: Замак у води

Снимак премијерног извођења опере „Замак у води” опус 106 финског савременог композитора Аулиса Салинена, који је забележен 8. јула 2017. године у Олавинлин дворцу у склопу Савонлина оперског фестивала. Изводе: Јука-Пека Пало, наратор, сопран Тина-Маија Коскела, мецосопран Туија Книхтиле, тенор Јуси Милис и баритон Томи Хакала. Суделује Оркестар Савонлина оперског фестивала под управом Вилеа Матвејефа. Опера „Замак у води” носи поднаслов „Хроника у четири дела за наратора, четири певача, камерни оркестар и дворац Олавинлина”.

Ова опера је у неку руку осврт на пет векова историје поменутог дворца, инспирисана песмом Замак у води финског песника Ласија Нумија. Салинен је ову поему добио још 1975. године, али му је требало готово четири деценије да је преточи у оперски опус. Поема Ласија Нумија, започиње призивањем непатворене и неукаљане природе; природа се појављује опет и на крају дела када прихвата дивље ирвасе, који су били на ивици ишчезавања како би људима пренели поруку. У средишњем делу поеме, указује се на историју замка, људе и догађаје.

Салинен је прерасподелио ове делове, водећи рачуна да задржи ритам, боја и дух поетског текста. Треба напоменути да је у свом стваралаштву изузетно везан за сам замак Олавинлина. Још као дечак, када је угледао ово средњовековно утврђење, оно му је пробудило машту, али касније је чак пет од шест оперских дела Салинен поставио у овом здању. Како сам каже „још увек је заинтригиран да утка звук одјека дворана замка у текстуру својих композиција".

У делу Замак у води Салинен користи бројне већ снимљене звуке и епизоде за солисте и оркестар који се емитују са звучника рапосређених у здању. У том смислу композитор је желео да створи илузију различитих временских планова, али и да обогати звучну мрежу за извођаче на сцени.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво