Студије

Лешек Колаковски: Која питања нам постављају велики филозофи

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка, 15. до петка, 19. октобра, можете пратити делове из серије предавања Лешека Колаковског под називом „Која питања нам постављају велики филозофи”. Текст је с пољског превела Бисерка Рајчић.

Лешек Колаковски рођен је 1927. године, докторирао је 1953. на Универзитету у Варшави, и до 1959. био је професор, а потом шеф одељења за модерну филозофију. 1968. године, изгубио је посао на факултету, после чега је убрзо емигрирао. Прво је почео да предаје у Канади, на Мек Гил универзитету у Монтреалу, а 1970. године одлази на Ол Соул колеџ, где је настало његово најпознатије дело Главни токови марксизма.

Аутор је бројних књига, између осталих Присутност мита, Религија као парализа времена, Поглед на свет и свакидашњица, Појединац и несавршенство, Главни токови марксизма (I-III), Разговори са ђаволом, Ако бога нема... О богу, ђаволу, греху и другим бригама такозване филозофије религије, Ужас метафизике, Бог нам ништа није дужан...

У телевизијским предавањима која су касније преточена у књигу Мини предавања о макси стварима на крајње посебан начин, разматра најразличитије теме попут власти, славе, једнакости, толеранције, доколице...

Током 2003. године започиње нову серију предавања на пољској телевизији под називом Која питања нам постављају велики филозофи. Колаковски на занимљив и провокативан начин говори о Сократу, Пармениду из Елеје, Хераклиту, Платону, Аристотелу... Аутор сам истиче да су „списи за шири круг слушалаца, али да никако није реч о филозофији у пилули".

Текст чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво