Нова дискографија – Патетична симфонија Петра Чајковског

Представљамо албум који је крајем јуна објавила дискографска кућа Ес-Еф-Ес медија, издавачка подружница Симфонијског оркестра Сан Франциска, а на којем је снимак Шесте симфоније Петра Чајковског у интерпретацији овог ансамбла под управом Мајкла Тилсона Томаса.

Снимак који је добила ова награђивана издавачка кућа, забележен је током живог извођења у симфонијској дворани „Дејвис", у марту 2017. године.

Говорећи о изазову који Патетична симфонија Петра Чајковског поставља пред извођаче, Мајкл Тилсон Томас је рекао следеће: „Повратак свету Шесте симфоније Чајковског је било озбиљно искуство за мене, у овом тренутку мог живота. Више година сам морао да се дистанцирам од ове симфоније, јер нисам успевао да дођем до решења како да јој пружим деликатност и рањивост, као и невероватну снагу, која она тако често захтева. Овај снимак представља фазу у мом размишљању која је заснована на идеји елеганције, за који верујем да је оличена у значењу речи 'патетична'. По мени, Чајковски говори 'ово је моја једноставна прича.. молим вас послушајте ме и чујте ме'. Ова симфонија, чудесно конструисано дело, представља бујицу елегантне мелодијске инвенције", закључује Мајкл Тилсон Томас.

Ова 'елеганција' се у тумачењу Тилсона Томаса огледа у потенцирању 'балетског' третмана партитуре, посебним наглашавањем дрвених дувачких инструмената и карактера маршевских одсека, који често реферирају на интерпретацију Крцка Орашћича, коју је овај диригент објавио пре неколико година. Ипак, то не значи да овом тумачењу мањка дубине и драматичности - напротив, већ би се пре могло речи да Тилсон Томас и у мање узбудљивим сегментима проналази лепоту у деликатности и инвентивности оркестарског писма.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи