Научни скупoви

Мага Магазиновић – филозофија игре и/или више од игре

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ петком можете слушати снимке са конференције „Мага Магазиновић – Филозофија игре и/или више од игре” која је, у организацији Удружења балетских уметника Србије, одржана 6. октобра у Музеју позоришне уметности Србије у Београду. У првој емисији овог циклуса можете пратити излагање Свенке Савић „Језик као огледало промена у уметничкој и савременој игри. Схватање Маге Магазиновић о важности језичке употребе”, а потом ћемо емитовати саопштење Смиљане Милинков „Новинарски рад Маге Магазиновић – запостављено име у историји новинарства у Србији”.

Свенка Савић како окосницу свог излагања користи текст Марије Маге Магазиновић „Лепота језика", који је објављен у Политици почетком 20. века. Из тог текста је уочљиво да је Мага Магазиновић имала своје схватање о важности језичке употребе, како у уметности тако и у свакодневном говору. Нарочито је занимљива ауторкина оштра критика „финих госпођа и госпођица" које, уместо на матерњем српском језику, радије говоре француским, а као аргумент у прилог свом ставу Мага је истицала како је српски језик леп, те да по мелодичности, односу сугласника и самогласника, акцентима и тако даље, нимало не заостаје за италијанским језиком.

Иначе Марија Мага Магазиновић је прва жена која је почела да пише за Политику, годину дана после оснивања најстаријег информативно-политичког дневника који и данас излази у Србији. Иако је била пионирка у професији којом почетком 20. века доминирају мушкарци, Мага Магазиновић је скрајнута у историји новинарства.

Настојећи да исправи ову неправду, Смиљана Милинков указује на допринос који је Мага Магазиновић својим новинским текстовима дала развоју новинарске професије и еманципације жена али и друштва у целини. У чланку „Образовање женскиња у Србији" (Политика, 1905) као и другим текстовима, Мага Магазиновић пажњу посвећује неопходности образовања, слободе мисли, говора и избора занимања жена, што указује на зачетак родно осетљиве новинарске културе, које ни данас многе новинарке и новинари нису свесни.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво