Грамофонија – Диригент Колин Дејвис изводи Моцартове увертире

Репродукујемо албум са снимцима девет Моцартових оперских увертира у интерпретацији чланова Краљевског филхармонијског оркестра под управом Колина Дејвиса. Плочу је објавила продукцијска кућа Серафим 1966. године.

Поред извођачких достигнућа, Колин Дејвис је био музичар који је имао великог утицаја на развој дискографије у Великој Британији, нарочито када је о уметничкој музици реч. Наиме, почев од краја педесетих година, Дејвис је значајан део свог времена провео у тонским студијима где је реализовао преко три стотине албума, најчешће са музиком класика, Моцарта, Бетовена, Берлиоза, Дебисија, Чајковског и других. Почетком шездесетих потписује ексклузивни уговор са Филипсом, што резултира снимањем монументалних оперских пројеката попут Берлиозових и Типетових опера, поред познатијих дела Моцарта, Пучинија и Вердија. Крајем деценије прелази у RCA настављајући праксу снимања свих дела истог жанра Брамса, Шуберта и Сибелијуса. Након ових искустава, Колин Дејвис бива ангажован на пројекту издавачке куће Лондонског симфонијског оркестра, која би објављивала снимке са живих наступа овог оркестра. Под овом етикетом је током двехиљадитих година објављен велики број снимака које је Дејвис направио током своје каријере, а који су у дигиталној ери поново скренули пажњу на овог значајног интерептатора.

У великом репертоару Колина Дејвиса Моцартова дела заузимају значајно место, а како је најчешће објављивао читаве комплете, издавачи су неретко прибегавали прављењу компилација како би промовисали ове обимне колекције. Плоча коју вечерас представљамо је настала управо у сврху промоције Дејвисовог комплета са најзначајнијим Моцартовим операма и репертоара који је изводио као стални диригент опере Садлерс Велс у Лондону.

Иако је реализовао велики број снимака других аутора, Моцарт је за Дејвисову каријеру био вишеструко значајан. Наиме, први снимци које је забележио 1958. године са оркестром Лондонска синфонија били су са извођења Моцартових симфонија број 29 и 39. Такође, са сваким издавачем са којим је сарађивао дужи период, реализовао је барем један албум са делима овог бечког класичара, а и трагична смрт његове супруге догодила се 2010. године док је изводио Фигарову женидбу. Иако је био у позним годинама, Дејвис је у том тренутку имао пуно заказаних концерата које није одржао, будући да му се здравље након овог догађаја знатно погоршало. Преминуо је након нешто више од годину дана, после краће болести.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво