Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представу Оливера Фрљића „Горки – Алтернатива за Немачку”, коју су у оквиру 52. БИТЕФ-а извели чланови Театра „Максим Горки” из Берлина.

У једном од најлибералнијих немачких театара, левичарском позоришту у којем се већ годинама доследно спроводи кадровска политика заснована на позитивној дискриминацији друштвених мањина, Оливер Фрљић је заједно са глуцима написао текст и режирао представу која проблематизује нека од горућих питања савременог друштвеног и политичког тренутка Немачке.

Како нас обавештава Александар Милосављевић: „већ на самом почетку представе редитељ гледаоцима поставља замку. Глумци, наиме, представивши нам прво Театар „Максим Горки" као либерално позориште, почињу да говоре - и то веома критички - о кадровској политици управе театра у којем раде: бесни су што су принуђени да на сцени наступају с колегама којима је, како веле, једина квалификација то што су мигранти. А они, новодошавши глумци, најчешће придошли из арапских земаља, дакле Муслимани, једва да знају језик Гетеа и Шилера". У представи падају маске политичке коректности и све више се испољавају расистичке и ксенофобичне реакције, док Фрљић својим добро уходаним и увек ефектним квазидокументаристичким приступом са глумцима генерише ситуације које нам делују као аутентичне, интимне исповести учесника, што с једне стране ствара посебну тензију код публике, док с друге отвара просторе за накнадне дубинске позоришно-драмске анализе феномена, којима редитељ намерава да се бави.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво