Антологија српске музике

Дела Стевана Христића: одломци из Опела у бе молу, Дубровачки реквијем, композиција Јесен, соло-песме Елегија, Ластавица, Бехар, Била једном ружа једна, као и Поема зоре, компонована 1912. године.

Стеван Христић је рођен 1885. године у Београду. Већи део детињства провео је у иностранству, где је дипломатска служба водила његовог оца. Године 1903. похађао је Српску музичку школу у Београду у којој му је теорију предавао Стеван Мокрањац. Од 1904. до 1908. године студије композиције и дириговања похађао је у Лајпцигу, у класама Штефана Крела, Рихарда Хофмана и Артура Никиша, а у периоду од 1910. до 1912. године боравио је на специјализацији у Риму, Москви и Паризу.

У периоду између два светска рата Христић је био веома активан у организацији музичког живота Београда. Наиме, 1923. године учествовао је у оснивању Београдске филхармоније на чијем је челу био до 1934. године, радио је као шеф-диригент београдске Опере, а директор ове институције постао је 1925. године. Од оснивања Музичке академије у Београду 1937. године, Христић је био професор композиције, а потом 1943. и 1944. године и ректор. Био је први председник Савеза композитора Југославије, а године 1950. изабран је за редовног члана Српске академије наука, као и за директора Музиколошког института.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво