Џез

Представићемо одабране нумере са концерта састава Емила Паризјена, одржаног 30. септембра прошле године на Лајбниц џез фестивалу.

Емил Паризјен је међу предводницима новог таласа француског џеза. Данас у средњим тридесетим, већ десетак година се налази на радару тамошње стручне критике и осваја неколико значајних признања, почев од престижне награде Виктоар ди џез (Victoires du jazz) 2009. за откриће године. Исту награду добија и 2014, овог пута за уметника године, чиме се сврстава у сам врх француске сцене и европског џеза. Његов стил захвата како пост-бап, тако и наслеђе класичне музике 20. века, те утицаје великих џез квартета са доста слободе у изразу, какав је рецимо састав Вејна Шортера.

Паризјен је, такође, изузетан концертни извођач. Специјализовао се за сопран саксофон на коме је изградио специфичан флуидан стил свирања, док веома страствено приступа интеракцијама с другим члановима бенда и импровизацијама у живим наступима. Последњих година свом квартету редовно придодаје легендарне ветеране европског џеза. Прво је то био пијаниста Јоаким Кин, па кларинетиста и саксофониста Мишел Портал, док је на Лајбниц џез фестивалу гост био Луј Склавис, француски кларинетиста чији је сензибилитет сродан Паризјеновом.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво