Музеј звука

Енсаладе Матеа Флече Старијег и Бартомеуа Карсереса

Пратићете снимак са концерта Краљевске капеле из Каталоније и инструменталног ансамбла под управом Жордија Саваља, забележен у Великом театру Лисеу у Барселони 27. октобра прошле године.

Енсаладе су биле популарни ренесансни облик световне музике негован у Шпанији, у којем су се мешали језици и дијалекти са апсурдним кводлибетима. Писане у слободном стилу који је тежио раскиду са традиционалним третманом полифоних форми, ове композиције су свој врхунац доживеле у стваралаштву Матеа Флече Старијег и данас мало познатог каталонског композитора Бартомеуа Карсереса.

Матео Флеча Старији је рођен 1481. године у Арагонском краљевству, а каријеру је градио у Љеиди, Гвадалахари и Валенсији, на дворовима Војвода Дијега Хуртада де Мендозе и Војводе од Калабрије, да би затим постао учитељ музике инфанткиња Марије и Хуане, ћерки цара Карла V. Пред крај живота се замонашио и прикључио цистерцитском манастиру Поблет, где је и умро 1553. године. Дела овог аутора сачувана су у познатом „Кансионијеру из Упсале", збирци шпанске музике штампаној у Венецији 1556, али и у збирци енселада коју је у Прагу 1581. године под називом „Флечине енселаде" објавио његов нећак, Матео Флеча Млађи. Ове композиције настајале су као музика за разоноду дворјана, углавном за светковине током божићних празника, а у њима су се често мешали језици - шпански, каталонски, италијански, француски и латински. Ове композиције су биле изузетно популарне у своје време, судећи према великом броју извора и различитих обрада у којима су остале сачуване. Посебно распрострањене су биле верзије за виелу, које су писали Валдерабано, Пизадор и други шпански композитори.

Једини сачувани податак о животу овог аутора јесте потврда да му је 1564. године Фердинанд Арагонски, Војвода од Калабрије, као „носачу књига" исплатио накнаду у висини од 72 дуката. То је било упола мање од плате капелмајстора Хуана де Сепе, чија су дела, заједно са Карсересовим, пронађена у манускрипту који се данас налази у Библиотеци Каталоније. До данас је остала сачувана једна миса овог аутора, два псалма и једна ламентација у корпусу духовних дела, те седам световних дела, међу којима је и енсалада Ла труја коју ћете чути у емисији.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара