Стереорама: Џез панорама – Били Холидеј

Слушаћете интерпретације Били Холидеј, као и верзије које су снимили Дајана Ривс, Хоги Кармајкл, Ди Ди Бриџвотер, Мел Торме, Блосом Дери, Френк Синатра и Џејми Дејвис.

У животу певачице Били Холидеј многе чињенице, као што су датуми, име или порекло, нису баш најјаснији. Рођена је као Елеонора Фаган, односно, Харис (по мајци), своје презиме променила је у Гоф када се њена мајка преудала за Фила Гофа, а после развода од њега Били је поново узела презиме Фаган. С друге стране, њено презиме Холидеј различито се писало у изворнику у зависности какво је било презиме њених мужева или момака (Монро, Мекеј, Гај, или Леви). Њен дугогодишњи пријатељ, тенорсаксофониста Лестер Јанг, дао јој је надимак Лејди Деј, док је она њега прекрстила у През, скраћено од President. Њен отац Кларенс Холидеј, много познатији као најбољи гитариста у оркестру Флечера Хендерсона, звао ју је једноставно Бил.

Године 1929. настанила се у Њујорку, наступала је као певачица и играчица у харлемским локалима, да би јој 1933. Џон Хемонд омогућио да снима уз Бенија Гудмена. Између 1935. и 1939. снимила је велики број грамофонских плоча са малим саставима пијанисте Тедија Вилсона, а потом са ансамблима којима су руководили Џо Џоунс, Џони Хоџес, Чу Бери, Бен Вебстер, Рој Елдриџ, Бак Клејтон, Каунт Бејзи и Арти Шо.

Глас Били Холидеј био је дискретан и невеликог распона, али њена фраза, тајминг, као и способност да се гласом поиграва „светло-тамно", чинили су је непоновљивом, нарочито у баладама. У њеном певању успешније је изговарање текста и фраза него певање, а својим металним и опорим гласом изванредно се слагала са саксофонистом Лестером Јангом, својом великом платонском љубави. Глас јој се постепено мењао током времена, када се после 1947. године неколико пута враћала музичкој сцени као наркомански реконвалесцент, све до маја 1959. када јој је глас дефинитивно „пукао" на концерту у Гринич Вилиџу. Умрла је 17. јула 1959. године.

Свој живот Били Холидеј је описала у делу Лејди пева блуз, по којем је 1972. године снимљен истоимени филм са Дајаном Рос у главној улози. Остају за памћење њене изванредне верзије композиција: What A Litle Moonlight Can Do, Strange Fruit, Good Morning Heartache, Lover Man, Georgia On My Mind, Night And Day, или Stormy Weather.

У емисији ћемо представити неке џез стандарде у извођењу Били Холидеј и алтернативне верзије које су снимили: Дајана Ривс, Хоги Кармајкл, Ди Ди Бриџвотер, Мел Торме, Блосом Дери, Френк Синатра и Џејми Дејвис.

Аутор и водитељ: Јадран Ерчић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи