Вокална уметност у Бечу Шубертовог доба

Пратићете четврту, последњу емисију о вокалној музици који приређујемо поводом 250. годишњице рођења Јохана Михаела Фогла, аустријског баритона који је остао упамћен као најближи сарадник Франца Шуберта, односно као извођач и заступник Шубертове уметности лида.

Поред тога што је Шубертове композиције изводио за заједнички круг пријатеља - на такозваним Шубертијадама - Фогл је био најважнији интерпретатор Шубертовог вокалног опуса на јавним концертима. Реч је о концертима салонског типа које је пре свих приређивало бечко Друштво пријатеља музике и на којима је учешће превасходно било резервисано за аматере, чланове овог друштва. Након што је, 1822. године, отишао у заслужену оперску „пензију", Фогл је свој глас ставио скоро искључиво у службу промоције Шубертовог опуса. Као интерпретатор изразите дикције, приступао је Шубертовим песмама драматски, скоро у оперском маниру, доказујући да је реч о делима којима је са правом место на јавном концертном подијуму. Фоглове музичке белешке, као и сачувана Шубертова преписка, показују да је певач неретко дорађивао композиторове вокалне линије у циљу потцртавања виртуозног аспекта дела. Реч је о пракси коју су каснији Шубертови биографи оштро критиковали, али која заправо није наилазила на отпор код Шуберта, нити је била у нескладу са извођачком праксом тог времена.

Након неуспеха у изградњи каријере оперског композитора, последњих неколико година свог живота Шуберт је покушавао да се афирмише као аутор инструменталне музике, и то остварењима за која је са правом сматрао да могу издржати тест ривалства са Бетовеном. Међутим, иако је желео да бечкој публици пре свега представи своја нова остварења у жанровима озбиљне инсутрменталне музике - гудачког квартета и симфоније - једини јавни ауторски концерт који је Шуберт успео да приреди у последњој години свог живота, 26. марта 1828. године, садржао је значајан број вокалних дела која ћемо слушати у емисији.

Баритон и ерудита Јохан Михаел Фогл наставио је да са несмањеним ентузијазмом и енергијом промовише опус двадесет и девет година млађег Шуберта и након његове смрти, у новембру 1828. године. О степену његове посвећености Шубертовој уметности најбоље говори чињеница да је за дванаесту годишњицу композиторове преране смрти Фогл, већ у својој осмој деценији живота, приредио интегрално извођење Шубертовог циклуса песама Зимско путовање.

Аутор емисије Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи