Научни скупoви

Наука без граница – говоре Ана Андрејевић и Артеа Панајотовић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ средом можете слушати снимке саопштења са Друге међународне научне конференције „Наука без граница”, која је 21. и 22. септембра одржана на Филозофском факултету у Косовској Митровици. У вечерашњој емисији можете пратити излагања Ане Андрејевић и Артее Панајотовић.

У раду „Чосерове фаблио приче" ауторка Ана Андрејевић указује да је Џефри Чосер у својим Кантерберијским причама оплеменио ову кратку књижевну форму комплексном и индивидуалном карактеризацијом ликова и друштвеном сатиром. Он је еротске сцене, карактеристичне за овај жанр, софистицирано употребио да би испитао сексуалну етику коју је пропагирала тадашња римокатоличка црква и понудио реалистичан поглед на мушко-женске односе.

У другом излагању, ауторка Артеа Панајотовић бави се сложеним и динамичним односом стваралаштва књижевнице Урсуле Легвин са даоистичком филозофијом. Такозвани хаински циклус романа ове списатељице сагледава се као књижевно уобличење даоистичког идеала мудрацана престолу, чије је водеће начелу „ву-веи" - делање из презног, делање неделањем. Анализа полази од ранодаоистичког разматрања овог принципа у филозофији Лао Ција и Џуанг Ција, а затим се фокусира на политичке и друштвене импликације њиховог учења у раду Урсуле Легвин.

Уредник: Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво