Оперска сезона Еурорадија 2017/18

Ђакомo Пучини: Триптих

У вечерашњој емисији чућете „Триптих” Ђакома Пучинија који чине три једночине опере – „Плашт”, „Сестра Анђелика” и „Ђани Скики”. Снимак је начињен у току једне вечери, 17. децембра 2017. године, у Баварској државној опери у Минхену, када је ансамблом дириговао Кирил Петренко.

Премијера „Триптиха" одржана је 14. децембра 1918. године у њујоршком Метрополитену, а критика је имала мешовите реакције, истичући да је опера Ђани Скики најбоља од три дела. У потоњим годинама, постало је уобичајено да се изводе по два дела из ове трилогије, али је интегрално извођење „Триптиха" ређа појава. Главни мотив који повезује све три опере јесте смрт: реалистични приказ убиства и насиља у Плашту, психолошко растројство и самоубиство у Сестри Анђелики и фарсични сукоб родбине око наследства тек преминулог, а богатог рођака у Ђанију Скикију.

Прво ћете чути оперу Плашт која је написана на либрето Ђузепа Адамија, а на основу драмског текста Дидијеа Голда. У питању је веристичка, сентиментална трагедија који се одиграва на речном броду - пениш - који превози робу до Париза. Лађар Микеле слути да га његова млада и лепа жена Ђорђета вара. У току ноћи, он открива идентитет Ђорђетиног љубавника, младог морнара Луиђија и убија га. Потом приморава жену да погледа тело увијено у плашт. Од сва три дела из „Триптиха", Плашт се данас најчешће изводи на светским позорницама, пре свега због изузетног драмског релизма и музичке кохеренције партитуре.

Сестра Анђелика је сентиментална драма о трагичној судбини једне монахиње која је била приморана да остави своје ванбрачно дете и оде у самостан. Из угледне и богате породице, Анђелика сада проводи дане у молитви и покајању. Када јој у посету дође њена тетка књегиња и тражи јој да се одрекне наследства у корист рођене сестре која треба да се уда, на видело излази њена тужна судбина и прогонство. Тетка јој открива да јој је синчић у међувремену умро. Анђелика се слама од бола и испија отров, тражећи милост. У последњем призору присуствујемо Анђеликиној самртној визији и чуду: Девица Марија, на небесима, доводи њено дете које јој трчи у загрљај.

Ђани Скики је виспрени Фирентинац који помаже Ричарду, веренику своје ћерке Лаурете, да се домогну наследства богатог Буаза Донатија. Наиме, када породица код Буозовог одра схвати да је старац цео иметак оставио цркви, невољно прихватају да им Скики помогне. Он се претвара да је Буозо на самрти, позива нотаре, вара изгледом и самог доктора Спинелоћа, а потом изврдава и саме наследнике. Наиме, оставља им понешто, али главни део наследства преписује самом себи. Родбина покушава да се домогне било какве вредности из куће, али их Скики избацује напоље. Лаурета и Ринучо се радују својој срећи и поздрављају сунцем обасјану Фиренцу.

Уредница Ксенија Стевановић









Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара