Хроника Трећег програма

Прочитаћемо осврт Љиљане Ћинкул на изложбу Дејане Вучићевић „Нагомилавање”, а потом осврт Ирене Ристић на збирку песама Јована Марковића „Знакови и знаци”.

У Продајној галерији Београд 16. августа отворена је изложба визуелне уметнице Дејане Вучићевић под називом Нагомилавање. Како нас обавештава Љиљана Ћинкул, Дејана Вучићевић се током своје динамичне и разуђене каријере фокусирала на различите феномене социјалих и културних клишеа честих у рекламној и филмској фотографији. У том контексту она истражује, из историјске визуре прошлих деценија, жену и њене улоге и релације у свету, породици, партнерским односима, али и у амбијенту или окружењу.

На изложби Нагомилавање сценским ситуацијама и режираним фотографским кадровима, у којима су младе глумице костимиране и у имагинарном амбијенту, постављају се заиста фундаментална и егзистенцијална питања, а жене су приказане као личности које некога или нешто чекају, оптерећене или опчињене, „заробљене" избором антикварних предемета, телефонима, порцеланским шољама, стаклом, сатовима, хлебовима, коферима и тако даље, чије мултипликоване форме асоцирају на некадашње успомене или афирмишу друштвени статус, културу обиља и потрошачког менталитета.

* * *

Крајем прошле године издавачка кућа Трећи трг из Београда објавила је књигу песама Јована Марковића „Знакови и знаци". По речима Ирене Ристић, у својој првој збирци Знакови и знаци, за коју је 2017. године добио награду београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!", песник кроз призму мотива хороскопских знакова, говори да хороскоп није само ствар судбине и предвидивости исте, него и усмерења и споразумевања. Наслов упућује на знакове хороскопа и на знаке на које они упућују, а аутор идејом и мотивацијом своје песничке збирке и кроз стихове индиректно дискутује са читаоцем, односно, мотивише га на размишљање, при чему остаје неизбежан закључак по завршетку читања - знакови су знаци који упућују на човека. Можда би се астролошко читање карактера могло означити као дефинисање личности, али за Јована Марковића, то је само стрелица ка спознаји човека; дакле, знакови су знаци који нас воде од човека до човека, од нас самих до другог и обратно.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара