Нова дискографија

Јиржи Бјелохлавек изводи Глагољашку мису Леоша Јаначека

Крајем августа, издавачка кућа Дека објавила је компакт-диск са делима Леоша Јаначека, у интерпретацији Јиржија Бјелохлавека и Чешке филхармоније.

Диригент Јиржи Бјелохлавек, који је преминуо у мају 2017. године, био је уметнички директор овог оркестра, са којим је забележио велики дискографски опус посвећен пре свега делима чешких композитора. Његова највећа заслуга јесте пропагирање дела Бохуслава Мартинуа, као и Јозефа Сука, који су постали део стандардног репетоара многобројних светских оркестара.

Иако је највећи део свог опуса Бјелохлавек посветио Антоњину Дворжаку, последњих година забележио је и најзначајнија дела Леоша Јаначека, која је недавно дискографска кућа Дека објавила на дворструком компакт-диску. На овом издању се тако налазе Глагољашка миса забележена 2013. године, рапсодија Тарас Буљба снимљена годину дана касније, затим ново Јаначеково дело у Декином каталогу „Виолинистино дете" забележено 2015, као и Симфонијета, која је објављена као један од последњих снимака овог угледног диригента, забележена у фебруару 2017. године.

У вечерашњој емисији чућете Глагољашку мису Леоша Јаначека коју ће извести Хор и оркестар Чешке филхармоније и солисти: Хибла Герзмава, сопран, Вероника Хајнова, алт, Стјуарт Нил, тенор, Јан Мартиник, бас и Алеш Барта, оргуље. Диригује Јиржи Бјелохлавек.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара