Мајстори барока

Чланови ансамбла Кантус из Келнa изводе ораторијуме Марка Марацолија.

Овај мање познати италијански композитор рођен је 1602. године у Парми. У родном граду образовао се за свештеника, где се и замонашио 1625. године. Убрзо одлази за Рим, где је радио у служби кардинала Антонија Барберинија и у почетку је заједно са композиторима Стефаном Ландијем и Филипом Виталијем пратио кардинала на путовањима. Радио је на позицији помоћника кардинала, а потом је уз помоћ Барберинија певао у хору Сикстинске капеле. Једно време је управљао базиликом Свете Марије Велике, а тек од 1639. године постављен је на позицију музичара у служби кардинала Барберинија, и због тога се његова композиторска активност може пратите тек од овог периода.

Марко Марацоли писао је пре свега опере, за кардинала у Риму, али и за патроне у Ферари и Венецији. Компоновао је и камерне кантате као и ораторијуме - латинске и италијанске - које је писао током изгнанства породице Барберини у Француској, у периоду од 1645. до 1653.

Претпоставља се да су италијански ораторијуми које ћемо представити у емисији компоновани око 1650 године. Карактеришу их виртуозност вокалних деоница, обимни речитативи и заокружене арије.

Уредница емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво