Хроника Трећег програма

У вечерашњој емисији можете слушати осврт Дубравкe Стајић на књигу Анђелке Мирков „Социјална одрживост града: изазови неолибeралне урбане политике”, коју су прошле године објавили Чигоја штампа и Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду.

Студија Анђелке Мирков Социјална одрживост града: изазови неолиебарлне урбане политике састоји се из пет целина: „Основни појмови и теоријско-аналитички концепти", „Ефекти неолибералне политике на социјалну одрживост града - анализа специфичних резиденцијалних подручја", „Потенцијали за постизање социјалне одрживости града пред изазовима неолиберализма", „Анализа стратешког приступа остваривању концепта социјалне одрживости града с акцентом на значају урбаних суседства", а на крају се налази „Закључак", прилози, списак литературе и резиме књиге на енглеском језику. Узорак за који се определила ауторка обухвата градове Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, уз парцијални преглед градова Европске уније, што је методолошки образложено чињеницом да су градови у овим земљама најближи идеалном типу неолибералне политике. Социјална одрживост градова истражује се верификацијом индикатора као што су: карактеристике егзистенцијалног подручја, хетерогеност становништва, неформалне друштвене везе унутар и изван суседства, друштвена укљученост становништва и безбедност, а ови индикатори се примењују на неколико типова резиденцијалних подручја - џентрификацију, ограђене заједнице, гетоизацију и етничке енкалве.

Како кометарише Дубравка Стајић, Анђелка Мирков указала је проблеме градова који су у 21. веку постали универзални и приказала је покушаје њиховог решавања на примерима најразвијенијих држава. Међутим, као што недостаје идеја за решавање глобалне кризе западне цивилизације, тако нема ни конзистентног система за обезбеђивање социјалне одрживости града.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара