Грамофонија – Ј. С. Бах: Уметност фуге (1)

Репродукујемо прву плочу двоструког албума са снимцима камерног оркестра „Франц Лист” под управом Јаноша Роле. Плочу је објавила продукцијска кућа Хунгаротон 1985. године.

Оснивач и незванични руководилац оркестра „Франц Лист", Фриђеш Шандор, је као виолиниста и диригент постао познат у Европи још пре Другог светског рата, а након ослобођења је своју каријеру усмерио ка предавачком раду. Након објављивања пет томова мађарске виолинске школе, средином педесетих година, Шандор се посвећује камерној музици, те са својим студентима оснива оркестар који ће у пракси протврдити његова истраживања на пољу интерпретације. То су биле околности под којима је 1963. године званично настао оркестар „Франц Лист", до данас један од најуспешнијих мађарских камерних ансамбала. Прва плоча овог састава која је стекла значајнију популарност, објављена је већ 1967. године, а на њој су се налазили снимци кантата и камерних остварења Дитриха Букстехудеа и мађарских аутора. Оваква оријентација у одабиру репетроара ће бити карактеристична и за њихове касније албуме, који се најчешће састоје од дела европских класика и остварења националне баштине. Од средине седамдесетих година, до краја деведесетих, овај оркестар је објављивао и по неколико плоча годишње, а посебну пажњу у њиховој дискографији привлачи осамдесета година, када је ансамбл објавио чак једанаест издања са делима Антонија Вивалдија, Георга Филипа Телемана, Карла Филипа Емануела Баха и Јохана Себастијана Баха. У години објављивања плоче коју емитујемо, ансамбл је реализовао још један двоструки албум са делима Луиђија Керубинија и Ђоакина Росинија, те се може претпоставити, на основу обимне продукције, да овај шестнаесточлани састав са лакоћом мења карактер своје интерпретације, прилагођавајући се историјским захтевима композиција које изводе, што је била једна од водећих идеја њиховог оснивача.

Флексибилност при промени укупне звучности, чланови овог ансамбла у значајној мери дугују продуценту Тибору Еркелу, који је често ангажовао различите сниматеље, у зависности од репертоара, реализујући десетак плоча са овим саставом. Тако је продуцент албума са Баховом музиком био Иштван Берењи, један од најпознатијих мађарских сниматеља који има велико искуство у раду са камерним ансамблима, са оркестром Франц Лист је поред овог албума, сарађивао и на троструком компакт-диск издању са Моцартовим делима за виолину и оркестар.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво