Научни скупови

Филозофија и слобода – говори Миланко Говедарица

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке излагања са симпозијума „Фолозофија и слобода” који је, у организацији Српског филозофског друштва и Филозофског друштва Логос, одржан од 15. до 18. јуна у Требињу. У трећој емисији овог циклуса можете пратити излагање Миланка Говедарице „О Батајевој концепцији еротске слободе”.

Повод научног симпозијума „Филозофија и слобода" била је двогодишњица смрти Симе Елаковића, српског филозофа, професора на Филозофском факултету Универзитета у Београду, родом из Херцеговине. Елаковић је био дугогодишњи професор на предмету Немачка класична филозофија и шеф Катедре за историју филозофије, као и председник Српског филозофског друштва. Учесници симпозијума су били еминетни филозофи из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а током симпозијума одржана је и промоција зборника радова - споменице, својеврсног омажа Елаковићу, за који су текстове приложили бројни аутори из друштвено-хуманистичких наука.

Миланко Говедарица критички разматра проблем еротске слободе као један од кључних мотива у комплексној мисли Жоржа Батаја. Аутор преиспитује ирационални смисао и могућност еротске слободе, како у иманентном појмовном оквиру тако и у контексту ширег филозофског разумевања. Кроз иманентну анализу, показује се да Батајев еротизам имплицира тежњу за сједињењем и континуитетом, али такође и за сувереношћу, прекорачењем граница, трошењем и насиљем. Насупрот Батају, излoжене су и неке релевантне идеје П. Брикнера, А. Финкилкраута, Х. Маркузеа, Е. Финка, М. Шилера и Ј. Зизјуласа; преко овог супротстављања, показује се да је питање еротске слободе херменеутички отворено, јер постоји равнотежа између аргумeнaта pro et contra.

Следећег четвртка, 13. септембра, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво