Нова дискографија

Представљамо двоструки албум под називом „Омаж Пендерецком” немачке виолинисткиње Ане-Софи Мутер, који је 10. августа објавила дискографска кућа Дојче Грамофон.

Поводом обележавања осамдесетпетог рођендана овог пољског композитора, објављено је издање на којем се налазе дела која су настала у блиској сарадњи Пендерецког и Ане Софи Мутер. Више од тридесет година ове уметнике повезује блиско пријатељство, али и плодоносна уметничка сарадња, из које су произашла, између осталих и дела која се налазе на овом издању: Ла Фолиа за соло виолину, Концертантни дуо, Соната за виолину број 2 и Концерт за виолину и оркестар број 2, под називом Метаморфозе.

Говорећи о комплексности и вишестраности композиција Кшиштофа Пендерецког, Ане-Софи Мутер је посегнула за поређењем са Пикасом, истичући како су његове „музичке креације различите, супротне и контрастне". Виолинисткиња је додала да је изнова изененађује „дубина осећања која из њих извире - можда и више од његовог композиционог генија". Са друге стране, Пендерецки је у овој виолинисткињи пронашао савршеног интерпретатора своје музике, са маестралном техником, смелошћу и разумевањем његових комплексних структура.

Можда најбољи пример је Концерт за виолину број 2 под називом Метаморфозе, који је Ане-Софи Мутер премијерно извела 1995. године, а у којем се пред извођача постављају екстремни интерпретаторски захтеви, како у солистичкој деоници, тако и у макроструктури дела које представља амалгам најразличитијих стилова.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво