Стереорама – Џез панорама

Како више волите – Вокална група Менхетн Трансфер и други

Вокална група Менхетн трансфер данас ужива велику популарност код публике због квалитетног вокалног израза, широког репертоара, као и брижљиво смишљеног сценског наступа са кореографским елементима. Вокални квартет је добио име по истоименом роману Џона Дос Пасоса. Групу је, још с краја шездесетих година прошлог века, основао и водио Тим Хаузер, али више као забављачки састав, по узору на ондашње, веома популарне вокалне групе које су певале кантри и фолк музику.

Тим Хаузер је 1972. године реформисао састав у квартет одличних певача у којем су, поред њега наступали још Ален Пол, Џенис Сигел и Лорел Мазе. Мазеова је 1979. напустила Менхетн трансфер, а заменила ју је успешно Черил Бентин, не одступајући битно од првобитне боје и гласовног квалитета вокалног квартета. И данас овај квартет наступа, али у саставу: Алан Пол, Черил Бентин, Џенис Сигел и Трист Карлес.

Група објављује 1975. године албум који садржи нумере забавне музике, али и обраде неких џез композиција, па су их Зут Симс, Пенди Брекер, Мел Дејвис и Џонатан Фадис подстицали да певају вокализом у правцу џеза, а по узору на Трио Ламберт-Хендрикс-Рос. Почетком осамдесете године група добија више Гремија за композиције Birdland, Boy From New York City, Until I Met You, Route 66 и Why Not?, а 1985, уз суделовање и помоћ Џона Хендрикса, објављују албум Вокализа са највише елемената џеза. Менхетн трансфер је у часопису Down Beat освојио неколико првих места у категорији вокалних група. Предодређени да им можда најбоље лежи вокализа у бибап маниру, они такође подједнако добро певају и у маниру свинга или фјужна, задржавајући од свега помало, али са понекад сувише сладуњавости у жељи да се допадну што ширем аудиторијуму. Гостовали су и на Нишвилу ове године. У емисији ћемо представити неколико џез стандарда које изводе Менхетн трансфер, Дајана Крол, Квинси Џоунс, Стохело Розенберг, Дизи Гилеспи, Романо, Стефан Грапели, Џими Џуфри и Џим Хол.

Аутор: Јадран Ерчић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи