Светске музичке позорнице

Дела Џона Филда, Дмитрија Шостаковича и Петра Чајковског свира пијанисткиња Ирина Захаренкова. Снимак је са концерта одржаног 23. јануара ове године у Концертној дворани у Талину.

Рођена 23. фебруара 1976. године у Калињинграду, руска пијанисткиња и чембалисткиња Ирина Захаренкова започела је бављење музиком још у четвртој години. Када је имала тринаест година са породицом се преселила у естонску престоницу Талин, где је започела студије клавира и чембала на Музичкој академији. Године 2002. уписала је специјалистичке студије на Академији Јан Сибелијус у Хелсинкију, а била је и полазница мајсторских курсева које су, између осталих, држали Стивен Ковачевић и Андраш Шиф.

Добитница је бројних награда и признања, међу којима издвајамо прву награду и награду публике на Међународном пијанистичком такмичењу Јохан Себастијан Бах, одржаном 2006. године у Лајпцигу. Исте године, следила је и специјална награда на такмичењу Алесандро Казагранде у Италији. Године 2005. на пијанистичком такмичењу Ђорђе Енеску у Букурешту освојила је специјалну награду за интерпретацију Енескуове клавирске сонате, а као чембалисткиња, исте, 2005. године, била је лауреат Прашког пролећа. Специјалном наградом на такмичењу Артур Рубинштајн у Тел Авиву одликована је 2008. године.

Поред солистичких наступа, Ирина Захаренкова је музицирала са познатим ансамблима попут Оркестра Романске Швајцарске, Израелске филхармоније, Прашког камерног оркестра, Естонског симфонијског оркестра. Данас ова уметница ради као професор клавира на Естонској Академији за музику и позориште.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се