Научни скупoви

Филозофија и слобода – говори Зоран Видојевић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке излагања са симпозијума „Фолозофија и слобода” који је, у организацији Српског филозофског друштва и Филозофског друштва Логос, одржан од 15. до 18. јуна у Требињу. У другој емисији овог циклуса можете пратити излагање Зорана Видојевића „Суштина, претпоставке и границе слободе”.

Повод научног симпозијума „Филозофија и слобода" била је двогодишњица смрти Симе Елаковића, српског филозофа, професора на Филозофском факултету Универзитета у Београду, родом из Херцеговине. Елаковић је био дугогодишњи професор на предмету Немачка класична филозофија и шеф Катедре за историју филозофије, као и председник Српског филозофског друштва. Учесници симпозијума су били еминетни филозофи из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а током симпозијума одржана је и промоција зборника радова - споменице, својеврсног омажа Елаковићу, за који су текстове приложили бројни аутори из друштвено-хуманистичких наука.

Зоран Видојевић започиње своје излагање констатацијом да су појмови слободе, демократије и људских права у савременом добу битно деградирани, што сматра последицом либерално-колонијалног система, изразито насилничког и експлоататорског по својој природи. Услед тога, примарни задатак филозофије и науке лежи у демаскирању постојећег стања, у отпору према неслободи која се представља као слобода, у настојању да се назначи синтеза немистификоване слободе „од", слободе „за" и слободе „ка".

Следећег четвртка, 6. септембра, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво