Музика вива

Композиције португалског аутора Луиша Тинока – Плави глас воде за симфонијски окрестар, Концерт за виолончело и дело Фрисланд.

Луиш Тиноко је композитор, педагог, радијски стваралац и продуцент, рођен 1969. године у Лисабону, где је завршио студије композиције, а потом се усавршавао на Краљевској музичкој академији у Лондону. Докторирао је на Универзитету у Јорку. Од 2000. године аутор је емисија посвећених савременој музици на националној радијској станици Антена 2, а такође је уметнички директор националног такмичења Награда за младог музичара Португала.

Дело Плави глас воде из 2015. године настало је као поруџбина оркестра Гулбенкијан и Симфонијског оркестра Сао Паола, те се сам музички наратив ослања на дубоке историјске везе између Португала и Бразила. Тачније, Тиноко евоцира океан који раздваја ове две земље у којима се користи португалски језик, али са различитим и препознатљивим акцентима. Као инспирација Тиноку је послужила поезија бразилског песника Маноела де Бароса, односно стих из збирке Компендијум птица који гласи: „Глас воде има плави акценат". Ово је послужило као инцијални мотив за компоновање музике у којој је Тиноко покушао да постигне суптилну промену валера плаве боје - од тамнијег ка светлијем спектру, попут зарањања у дубину и израњања на површину прожету сунчавим зрацима. У музици коју ћете чути приметан је и утицај филмског звука, широка лепеза засићених фреквенција и мајсторско коришћење могућности симфонијског оркестра.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво